Wirtualny spacer

Napisali o nas

Święto Bigosu Polskiego na Lubelszczyźnie 
Platforma gastronomiczna – papaja.pl

Święto Bigosu Polskiego na Lubelszczyźnie  | Drukuj | 
Platforma gastronomiczna – papaja.pl

 

        Zwycięstwem uczniów nad profesjonalistami kończy się VI Święto Bigosu Polskiego w Niedrzwicy Kościelnej. W konkursie na najlepszy bigos wzięły udział 4 szkoły oraz 8 restauracji głównie z Lubelszczyzny, choć była też reprezentacja spod Kielc. Zdaniem jurorów, najlepszy był bigos leśny uczniów z Zakładu Doskonalenia Zawodowego, przy ul. Królewskiej w Lublinie. Anna Wrona, Jacek Podleśny i Michał Pałysa zdradzają, że poza składnikami w ich bigosie ważna też była wytrwałość w gotowaniu.

        Nagrodę publiczności otrzymał bigos gospodarzy, czyli restauracji Marzanna. Razem, wystawcy przygotowali dla gości ok. 1200 kg bigosu, w różnych wersjach - od staropolskiego, poprzez orzechowy, aż po rybny. Oceniała publiczność i jury złożone głównie z dziennikarzy, którym w tym roku przewodniczy Michał Fajbusiewicz…

        Święto Bigosu Polskiego powstało na znak protestu polskich restauratorów w sprawie unijnych przepisów - zdradza kulisy imprezy właściciel restauracji Marzanna. - Przepisy te zakazywały podawania w restauracjach odgrzewanych potraw. A jak tu zrobić dobry bigos bez kilkudniowego podgrzewania, odgrzewania, zapiekania? Nie mogliśmy pozwolić, by wielowiekowa kulinarna tradycja miała ugiąć się pod unijnymi dyrektywami. Na szczęście przepisy te wycofano, a nasze święto zostało, ku uciesze amatorów dobrej polskiej kuchni - tłumaczy

 Marzena Kądziela

Źródło: "Ale bigos!"Radio Lublin FiM
 
 

Powrót