Wirtualny spacer

Napisali o nas

Kto ugotuje najlepszy bigos  
Kurier Lubelski, Aktualności Lublin, 29.10.2007

        Sukces poprzednich trzech edycji „Święta bigosu” zachęcił organizatorów z siedliska „Marzanna” w Niedrzwicy Kościelnej oraz tamtejszego Stowarzyszenia Miłośników Folkloru do ogłoszenia kolejnego konkursu. Rywalizacja o „Złoty gar” i miano mistrza naszej narodowej potrawy 11 listopada ubarwi Święto Niepodległości.

        Rok temu królem bigosu w gronie 8 lokali walczących o palmę pierwszeństwa został Michał Szczepanowski z restauracji „Rarytas" w Piaskach. Kilkuset widzów miało okazję skosztować konkursowych potraw z całego regionu przygotowanych według różnych receptur. Oprawę artystyczną zapewnił zespół Jawor z Akademii Rolniczej. Tak samo będzie w tym roku.Do konkursu zgłosiły się już restauracje z regionu i ze Lwowa. Organizatorzy zarezerwowali jeszcze kilka miejsc dla lokali z Lublina.
        Zasady uczestnictwa są proste. Należy przygotować gar bigosu na ok. 50 porcji, aby poczęstować jury i uczestników. Każda restauracja otrzyma w Marzannie duży stół, który będzie mogła zaaranżować wedle swego uznania, tak aby jak najlepiej zaprezentować się publiczności.Udział w konkursie jest nieodpłatny podobnie jak wstęp. Na zwycięzców czekają Złote, Srebrne i Brązowe Gary oraz profesjonalny sprzęt ufundowany przez firmę Kamis. Zgłoszenia udziału w siedlisku Marzanna tel. 81 511-69-19 oraz w Kurierze pod telefonem 44 62 823 lub kom. 696-066-109.
WUKA
 

 

Powrót